Przysmaki kuchni śródziemnomorskiej z mięsem mielonym i makaronem

W kuchni śródziemnomorskiej króluje prostota i lekkość, ale obok warzyw, ziół i oliwek, ważne miejsce zajmują w niej dania z mięsa mielonego. Łącząc je z różnymi rodzajami makaronu, możesz stworzyć wyjątkowo aromatyczne potrawy. Co zatem masz do wyboru?

Kuchnia śródziemnomorska cieszy się ogromną popularnością – jest smaczna, sycąca i pełna ziół. Aby rozsmakować się w jej specjałach, nie musisz wyjeżdżać na wakacje. Wiele dań możesz przygotować samodzielnie w domowym zaciszu.

Lasagne – klasyka włoskiej kuchni

Wśród popularnych dań kuchni włoskiej wymienia się lasagne. To zarówno potrawa, jak i makaron w kształcie prostokątnych płatów. Makaron przekłada się aromatycznym farszem z mięsa mielonego, dojrzałych pomidorów, sera, świeżych ziół i przypraw. Po ułożeniu dwóch lub trzech warstw lasagne posypuje się startym serem i wstawia do piekarnika. W blogu kulinarnym Auchan znajdziesz wiele przepisów na lasagne, które zazwyczaj dzielą się na dwie kategorie: lasagne bolognese z sosem bolońskim i mięsem mielonym oraz lasagne napoli, czyli bezmięsną wersję tej potrawy.

Masz ochotę na przygotowanie lasagne, ale brakuje Ci niezbędnych składników? Możesz je znaleźć w sklepie internetowym Auchan. Makaron jest na stronie
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/sypkie-i-produkty-zbożowe/makarony/4883

Pastitsio – grecka zapiekanka z makaronu i mięsa mielonego

Grecy również znaleźli smaczne danie, którego podstawą jest makaron i mięso mielone. To tradycyjna grecka zapiekanka nie bez powodu nazywana grecką lasagne. Istnieją jednak istotne różnice. Na dnie naczynia żaroodpornego układa się ugotowany makaron w kształcie rurek, który zalewa się sosem mięsnym przygotowanym ze smażonego mięsa mielonego, czosnku, przypraw i sosu pomidorowego. Na koniec całość polewa się sosem beszamelowym z masła, mąki i mleka, posypuje serem i piecze. Choć proporcje mogą się różnić w zależności od przepisu, podstawowe składniki pozostają niezmienne.

Jeśli chcesz przygotować pastitsio, ale brakuje ci mięsa mielonego, kupisz je na stronie
https://zakupy.auchan.pl/categories/artykuły-spożywcze/mięso-i-drób/mięso-mielone/2473

Moussaka z makaronem – innowacyjna odsłona tradycyjnego dania

Moussaka to jedna z najbardziej rozpoznawalnych greckich potraw. Głównym elementem jest mięsny farsz z podsmażonego mięsa mielonego, pomidorów i przypraw. Równie ważnym elementem są pieczone bakłażany, a czasem także ziemniaki. Po ich przygotowaniu układa się je w naczyniu – najpierw ziemniaki, następnie połowę farszu i część plastrów bakłażana. Całość polewa się sosem beszamelowym, posypuje startym serem i zapieka w piekarniku. Dla urozmaicenia niektórzy wzbogacają danie o makaron, układając go na warstwie mięsnej. Choć nie jest to tradycyjna wersja moussaki, z pewnością jest smaczna i warto ją wypróbować.

Włoskie cannelloni z mięsem mielonym

Historia cannelloni jest długa, a ten makaron na stałe wpisał się we włoską kuchnię. Cannelloni to duże, kilkucentymetrowe makaronowe rurki, które napełnia się farszem. Chociaż są różne rodzaje farszu, to często głównym składnikiem jest podsmażone mięso mielone, z dodatkiem pomidorów i przypraw. Po wypełnieniu cannelloni przekłada się je do naczynia żaroodpornego i zapieka z sosem beszamelowym i pomidorowym. Poza standardowym przepisem na cannelloni z mięsem mielonym w internecie znajdziesz mnóstwo wariacji tego dania, na przykład na cannelloni ze szpinakiem.

Składniki do wszystkich przepisów znajdziesz w sklepie internetowy Auchan, na przykład, na stronie https://zakupy.auchan.pl/

 

Artykuł sponsorowany

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *